ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ)

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ)

Κλασικό παστίτσιο με πλούσια μπεσαμέλ αναρής & χαλλουμιού. Κατηγορία: Κυρίως / Ταψί

    Υλικά:

  • 500 γρ κιμά (βοδινό ή μίξη με χοιρινό)

  • 1 πακέτο (500 γρ) μακαρόνια χοντρά τύπου «Γ»

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

  • 2 κονσέρβες ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 1 φύλλο δάφνης

  • ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

  • ½ φλ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

  • 4 κ.σ. αλεύρι

  • 1 λίτρο γάλα

  • 1 αβγό

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • 1 φλ. Αιγοπρόβεια Ξερή Αναρή στο ταλάρι Γ.&Ι. ΚΕΣΕΣ, τριμμένη

  • ½ φλ. Ώριμο Αιγοπρόβειο Χαλλούμι στο ταλάρι Γ.&Ι. ΚΕΣΕΣ, τριμμένο

  • Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες Προετοιμασίας:

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente, στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα κρατάμε στην άκρη.

  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί.

  3. Ρίχνουμε δάφνη, ντομάτες, αλατοπίπερο· σιγοβράζουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε μαϊντανό & βασιλικό και αποσύρουμε.

  4. Μπεσαμέλ: Λιώνουμε βούτυρο, ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να ξανθύνει, προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και βράζουμε μέχρι να πήξει. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε αβγό, τη μισή αναρή & το μισό χαλλούμι.

  5. Συναρμολόγηση: Βουτυρώνουμε ταψί. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια, καλύπτουμε με τη σάλτσα κιμά και ⅓ μπεσαμέλ. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μακαρόνια, απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε αναρή & χαλλούμι που περίσσεψαν.

  6. Ψήνουμε στους 180 °C για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε 10′ να «σταθεί» πριν το κόψουμε

Συμβουλές:

Αφήστε το παστίτσιο να ξεκουραστεί 10 λεπτά εκτός φούρνου, για να κόβεται σε καθαρές μερίδες.